Gázdetektorok

KÉZI GÁZÉRZÉKELŐK

Kézi- vagy hordozható gázérzékelő kínálatunkban megtalálhatók az egyszerűbb 1 szenzoros (1 gázos) műszerektől az akár 6 szenzoros gázdetektorok is. Továbbá foglalkozunk kiegészítők, alkatrészek, kolorimetriás gázdetektor csövekkel, kalibráló gázokkal, kalibráló és bumpteszt állomásokkal és biztosítjuk a gázdetektorok időszakos felülvizsgálatát, szervizét, kalibrálását vagy bumptesztjét is.

A mérhető gázok a teljesség igénye nélkül: O2 (oxigén) LEL (robbanásveszélyes gázok) CO (szén-monoxid) H2S (kén-hidrogén) SO2 (kén-dioxid) NH3 (ammónia) PH3 (foszfin) HCN (hidrogén-cianid) CO2 (szén-dioxid) Cl2 (klórgáz) HF (hidrogén-fluorid) NO (nitrogén-monoxid) NO2 (nitrogén-dioxid) O3 (ózon) THT (tetrahidrotiofén) TBM (terc-butil-merkaptán) AsH3 (arzin) ClO2 (klór-dioxid) EtO (etilén-oxid) HCHO (formaldehid) CH3-SH (metil-merkaptán) VOC (PID fotoinonizációs szenzorral) szerves illékony gőzök/gázok detektálása, stb.

A gázérzékelőkkel kapcsolatos felhasználói feladatok vagyis a gázdetektorok karbantartás igénye:

Kalibrálás

Bárki elvégezheti, aki rendelkezik megfelelő jártassággal és a szükséges eszközökkel minimálisan: kalibráló gáz és reduktor, opcionálisan: szoftver, adatcsatlakozó pl. infra port, automata kalibráló- és bumpteszt állomás. A kalibrálást maximum évente, de a gyártó előírása szerinti intervallumonként kell elvégezni, általában 180 napot javasolnak. A kalibrálásra azért van szükség, mert a szenzorok pontossága az idővel és a használattól fokozatosan csökken. A kalibrálás a szenzor pontosságának visszaállítása etalon gáz segítségével.

Bump teszt

Ez tulajdonképpen egy szenzor működés ellenőrzés, legfőképp a katalitikus elven működő éghető gáz/alsó robbanási határérték (LEL) szenzorok működését szükséges ellenőrizni. Miért nem képes a készülék az önellenőrzés alatt felderíteni a LEL szenzor működési hibáját? Mert szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a szenzorba valamilyen ún. szenzorméreg kerül és megakadályozza a működést, vagyis a fűtőszál nem tudja elégetni a gázokat, így a készülék gáz jelenlétében is folyamatosan 0-t fog mutatni. (erről régebben készítettünk egy videót is: https://youtu.be/FFc8M2nLk9Q )

Ha minden nap munkakezdés előtt kalibráló gázt engedünk a szenzorokra, akkor megbizonyosodunk róla, hogy a szenzorok reagálnak a gázra és a készülékünk figyelmeztetni fog minket a veszélyre. A bumpteszt elvégzése elméletileg naponta kötelező (ha használjuk a készüléket), de a gyakorlatban ezt nem mindenhol alkalmazzák vagy csak a veszélyes munkák előtt (pl. beszállásos munkavégzés)

Robbanásbiztonsági (EX) időszakos felülvizsgálat

Ha a készüléket potenciálisan robbanásveszélyes helyen (is) használjuk, akkor ezt az ún. ATEX vagy EX felülvizsgálatot évente szükséges elvégezni. Ellentétben a kalibrálással, ezt csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti. Ha a készülék tokozatát meg kell bontani, pl. szenzorcsere miatt, akkor szintén kötelező robbanásbiztonsági felülvizsgálatot végezni.

A NESLER Kft. minden gázérzékelővel kapcsolatos szolgáltatást biztosít partnereinek. (Szerviz, kalibrálás, felülvizsgálat, bérbeadás, oktatás)

A NESLER.HU WEBÁRUHÁZUNKBAN SZÉLESEBB GÁZÉRZÉKELŐ KÍNÁLAT TALÁLHATÓ!

Bump teszt részletes leírása:

Ha kalibráló gázt engedünk a készülékünk szenzorjára vagy szenzorjaira és megvárjuk míg eléri az alsó risztási határértéket, ezáltal megbizonyosodunk róla, hogy a készülék reagál és figyelmeztet a gázra, ez már BUMP TESZT.

Viszont van egy probléma:

Hogyan bizonyítjuk, hogy elvégeztük a BUMP TESZT-et?

  1. az adatnaplóból (ha van) vissza lehet keresni, hogy volt riasztás az adott időpontban, azonban ez a megoldás időigényes és pontatlan is lehet.
  2. ha a bump tesztet a készülék menüjében vagy bump teszt funkciójának segítségével végezzük el (ez készülékenként változó), akkor a készülékünk "dokumentálja" a bump teszt sikerességét vagy sikertelenségét. (Sikertelen bump teszt után általában kalibrálás szükséges vagy szenzorcsere.)
  3. minden gyártónál van lehetőség automata bumpteszt vagy kalibráló- és bumpteszt állomás beszerzésére, ez a legkényelmesebb módja a készülékek ellenőrzésének. Hátránya: kb. félmilliós beruházás a legolcsóbb ilyen eszköz is, ezért általában csak több darab gázérzékelő esetén szoktak ilyet vásárolni. A NESLER Kft. segítséget nyújt a leggazdaságosabb megoldás megtalálására a biztonság legmagasabb szinten tartása mellett.