Gyakran Ismételt Kérdések

LÉGZÉSVÉDELEM

- Mikor kell cserélni a szűrőbetétet?

Ha átjön a szag vagy nem kap benne levegőt. (Az első eset a gázszűrőre vonatkozik a második a részecskeszűrőre.)

- Hogyan tudom megállapítani, hogy melyik a nekem való méret?

- Méretcserére van-e lehetőség?

Nincs

- A megfelelő szűrőbetétet használom, mégis érzem a vegyszer szagát, mi lehet az oka?

 1. Telítődött a szűrő.
 2. Az álarc nem megfelelően illeszkedik vagy mozgás közben néha elhúzódik az arctól.
 3. Szőrös vagy, borotválkozz meg.

- A részecskeszűrőt lehet-e mosni/tisztítani?

Nem szabad.

- Szemüveges vagyok, milyen légzésvédőt javasol?

Sajnos igazán jó megoldás nem létezik normál árfekvésben.

Félálarc esetén a legtöbb esetben használható a dioptriás szemüvegünkkel, az ELIPSE félálarcok különösen jól illeszkednek.

Teljesálarc esetén nehéz ügy, de a BLS 5000 sorozatú gázálarcokhoz kapható dioptriázható keret:

https://www.legzesvedobolt.hu/BLS-szemuvegkeret-5000-sorozatu-teljesalarcokhoz

A legjobbak a kámzsák ventillátoros rásegítésű légzésvédőkkel.

- Mi a különbség az FFP3 és FFP2 között?

A kérdésre a GVS gyár videója ad kimerítő választ:

Leegyszerűsítve: a szűrési hatékonyság.

- Mit jelent a szagszűrő?

Az ELIPSE P3+szagszűrő szűrőbetét esetén a részecskeszűrő (fehér színű hajtogatott papírszűrő) mögött egy fekete színű vékony aktívszenes réteg (aktívszén szivacs) található, ami csökkenti a különböző szagok kellemetlen hatását. Csak a megengedett koncentráció alatt használható! Nagy mennyiségű gázt nem tud kiszűrni a levegőből! Egyszerűen fogalmazva: Ha "csak" büdös, de nem egészségkárosító a gáz/gőz, akkor szabad használni ilyet.

- Mi a különbség az A2B2E2K2P3 és ABEK2P3 között?

Semmi. A gyártók rövidíthetnek, ha a különböző gázokra ugyanaz a védelmi osztály vonatkozik.

"Ha egy többfunkciós szűrő típusonkénti osztálya azonos, a fenti rövidített jelölés meg van engedve. Amennyiben az osztályok különbözőek, minden egyes típus osztályát fel kell tüntetni." forrás: MSZ EN 141:2001

 

RENDELÉSSEL/SZÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

 • Mikor kapom meg a rendelésem?

Általában 1-2 napon belül. Igyekszünk minden terméket raktáron tartani. A rendelések feldolgozását munkanapokon végezzük.

 • Miért nem kaptam semmilyen visszaigazolást a leadott rendelésről?

A megrendelés leadása után azonnal kell kapnia egy automata visszaigazoló emailt, ha ez nem érkezett meg, akkor nézze meg a SPAM (levélszemét) mappát is.

Ezután nem minden esetben küldünk manuálisan visszaigazolást, a legtöbb esetben a GLS-től fogja kapni az emailt, hogy a csomagot összekészítettük.

 • Miért nem lehet utánvéttel rendelni?

Webáruházunkban csak előre fizetéssel lehet vásárolni, ami lehet banki utalás vagy online bankkártyás fizetés is. Az utánvétes fizetést már több éve nem használjuk a magas jutalékok és a fölösleges pluszt jelentő adminisztráció miatt. Cégünk a készpénzhasználatot is megszüntette. (nem csak a Covid járvány visszaszorítása miatt)

GÁZÉRZÉKELÉS

- Miért van ennyi féle gázérzékelő a webáruházban?

A kézi (hordozható) ipar gázérzékelők lehetnek 1 vagy többféle szenzorral szerelve ez talán a legfőbb különbség, a legalább 50 féle szenzor közül a legtöbb elektrokémiai toxikus gáz szenzor, de vannak kifejezetten az Oxigén mérésére kifejlesztett szenzorok és a különböző robbanásveszélyes ún. éghető gázokra. Az éghető gáz szenzorokat gyakran LEL szenzorként rövidítik ez magyarul Alsó Robbanási Határérték amit %-os értékben jelenít meg a műszer. A különböző gyártók különböző irányokban fejlesztik a hasonló elveken működő (gyakran ugyanazokat a szenzorokat használó) gázérzékelőiket és a különböző iparágak sokféle igényét igyekeznek a legszéleskörűbben kielégíteni. Erre néhány példa: készülékek beépített szivattyúval, WiFi és BlueTooth kapcsolattal rendelkező készülékek, NFC adatkapcsolat, Infra adakapcsolat, tölthető akkumulátoros vagy elemes készülékek, eldobható 2 éves élettartamú gázdetektorok, MAN-DOWN riasztással szerelt készülékek, távfelügyeletre kapcsolható gázérzékelők, adatrögzítés és letöltés lehetőségei, különböző működési idejű, IP besorolású és robbanásbiztonsági (ATEX) besorolású készülékek, bővíthető készülékek pl.  szenzorról 5 szenzorra

Ezzel a felsorolással csak megkapargattuk a tetejét a gázérzékelésnek, ha szeretne velünk mélyebbre ásni keressen minket szakmai kérdésekkel a kiválasztáshoz vagy kérjen ajánlatot a népszerű oktatási csomagjainkra. (NGT-1, NGT-2)

- Hogyan fogom megtanulni a gázérzékelő helyes használatát?

Minden készülékhez biztosítunk használati utasítást, de ismerjük magunkat, senki nem szeret unalmas használati utasításokat olvasgatni, főleg ha 70 oldal. Az egyszerűbb pl. egygázos oxigén mérők nem feltétlenül igényelnek oktatást, de a komplexebb eszközök pl. 4 gázos légtérelemzők már igen. Ez az oktatás nem szaktevékenység, de érdemes szakértőkre bízni! Gázérzékelő vásárlása esetén mindig extra kedvezménnyel kínáljuk az oktatási csomagjainkat. Ilyen jellegű igény esetén keressen minket bővebb információ és az árak miatt.

- A kalibrálás kötelező?

Ha a gázérzékelőt biztonságtechnikai (életvédelmi) célra használjuk, akkor igen, de mindenképp ajánlott egyéb esetekben is elvégezni vagy elvégeztetni, mert a szenzorok pontossága fokozatosan csökken.

- Lejárt a kalibrálás, de sokáig nem lesz szükség a gázérzékelőm használatára, mit tegyek?

Elegendő akkor kalibrálni a készüléket, mielőtt használni szeretné. Viszont nagyon fontos, hogy a használaton kívüli készülékek akkumulátorára is figyelnünk kell. Legalább havonta tegyük töltőre a készülékünket, hogy az akkumulátor nehogy túlmerüljön. Sok szenzor is elveszíti a stabilitását, ha nem kap egyenletes feszültséget.

- Hogyan működik a PID (VOC) szenzor?

A PID fotoionizációs detektálással méri a levegőben lévő illékony szerves vegyületeket (VOC). A lámpa fotonokat bocsát ki nagy energiájú UV fény segítségével és fotoionizáció akkor következik be, amikor a fotont egy molekula adszorbeálja, amely két elektromosan töltött iont hoz létre, egy pozitív és egy negatív töltésűt. Az elektródák között keletkező elektromos tér vonzza ezeket az ionokat és a keletkező áram arányos a VOC koncentrációjával.

- Miket érzékel a PID (VOC) szenzor?

 • Aromás anyagok, pl. benzol, toluol, xilol, piridin, fenol, anilin, naftalin…
 • Olefinek, pl. butadién, ciklohexán, triklór-etilén, vinil-klorid, terpentin, limonén tisztító…
 • Bromidok és jodidok, pl. metil-bromid, n-bróm-propán zsíroldó, jódos fertőtlenítő…
 • Szulfidok és merkaptánok, pl. metil-merkaptán gázszagosító, mustárgáz…
 • Szerves aminok, pl. metil-amin, trimetil-amin, dimetil-hidrazin rakétahajtóanyag…
 • Ketonok, pl. aceton, metil-etil-keton (MEK), metil-izobutil-keton (MIBK)…
 • Éterek, pl. etil-éter oldószer, metil-t-butil-éter benzinadalék, etil-celloszolv…
 • Észterek és akrilátok, pl. etil-acetát oldószer, metil-metakrilát ragasztók, PGMEA…
 • Aldehidek, pl. glutáraldehid sterilizáló, acetaldehid, formaldehid…
 • Alkoholok, pl. butanol, izopropanol, etanol, propilénglikol…
 • Alkánok, pl. hexán és Isopar oldószerek, oktán és dízel üzemanyagok…
 • Néhány szervetlen anyag, például ammónia (NH3) hűtőközeg, kén-hidrogén (H2S) és foszfin gázosítószer (PH3)…