MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁK

Védőeszköz kiválasztási szempontok, javaslatok - a növényvédelmi munkáknál

A növényvédő szerek behatása ellen a következő (kvázi) fontossági sorrendet lehet felállítani a védőeszköz-típusok vonatkozásában: 1: légzésvédelem; 2: kézvédelem; 3: testvédelem; 4: lábvédelem.

  1. A légzésvédelem elsődleges szerepe annak tulajdonítható, hogy a legkisebb mennyiségben belélegzett peszticid (és bármely vegyi anyag) is tökéletesen felszívódik a nyálkahártyáról, tüdőből és a vérárammal a test minden szervébe eljut. Növényvédő szerek használatánál belégzéses eredetű terhelés szinte mindig előfordul valamilyen mértékben. A légzésvédő eszközök használatánál mindig fokozottan ügyelni kell a megfelelő illeszkedésre (arcfelszínen, orrnyeregnél), hogy a szennyezett levegő csak a szűrőanyagon, szűrőbetéten keresztül átjutva és így megtisztulva kerülhessen a légzőszervekbe.
  1. A kézvédelem amiatt fontos, mert a növényvédő szeres kezelések előkészítése és lebonyolítása során a (gyakran koncentráltan szennyezett felületű) göngyöleget, a mérőeszközöket, a permetező berendezéseket, eszközöket közvetlenül kézzel fogjuk meg és így koncentrált szennyezés éri a kézfejet (ez a terhelés is meglehetősen gyakori, ám legtöbbször nem látványos).
  2. A testvédelem relatív fontossága azon alapul, hogy - egyrészt a kémiai anyagok felszívódása a bőrről jóval mérsékeltebb, mint a nyálkahártyáról, netán a gyomorból, de azért - a testfelszín eléggé kiterjedt (1,5-2 m2), így általában nagymértékű szennyezés juthat az öltözékre (vagy annak hiányában a testfelszínre) a munka során. A testfelület peszticid-terhelése mindenesetre eléggé helyzetfüggő, többféleképpen is csökkenthető.
  3. A lábvédelem  azért  került  hátrasorolásra,  mert  fokozottabb  lábfejszennyeződés  elsősorban  a  munka előkészítésekor (peszticid-kimérés,  permetlé-bekeverés, -betöltés),  vagy a munka során a munkaterületre való közvetlen belépéskor fordulhat elő (ekkor jelentős, más esetekben elhanyagolható mértékben).

A növényvédő szerek (illetve peszticidek) általános, gyakorlati használata során négyféle (szennyezettség súlyossága alapján rangsorolható) munkahelyzet fordulhat elő: 

1. előkészítés: a koncentrált peszticidből kiméréssel, keveréssel, hígítással megfelelő homogenitású és mennyiségű permetlé készítése, vagy a porozószer, granulátum kijuttató eszközbe töltése, tehát többé-kevésbé koncentrált anyagokkal, testközelben történő munkavégzés.

Ajánlott védőfelszerelés kombináció: PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 4-es típusú védőruha (pl. WeePro Max Plus, A2P3 kombinált szűrőbetétes félálarc, 3-as típusú (fröccsenés elleni) védőszemüveg (vagy e két utóbbi helyett A2P3 kombinált szűrőbetétes teljes álarc, azaz ún. gázálarc).

2. kijuttatás mellkas fölötti magasságú légtérbe, vagy zárt térben:

a többé-kevésbé hígított permetlevet mellkas fölötti magasságú légtérbe (pl. gyümölcsös, szőlőültetvény), vagy zárt térbe (pl. raktár, üvegház, fóliasátor) juttatják ki permetezéssel, (ritkán ködképzéssel, füstöléssel).

Ajánlott védőfelszerelés kombináció: PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 4-es típusú védőruha, A1P3 kombinált szűrőbetétes félálarc, 3-as típusú (fröccsenés elleni) védőszemüveg (vagy arcvédő).

3. kijuttatás mellkas alatti magasságú légtérbe, vagy zárt fülkéjű géppel: a többé-kevésbé hígított permetlevet, vagy hígítatlan port, granulátumot mellkas alatti magasságú légtérbe (szántóföldi növények, zöldségfélék, bogyós gyümölcsű ültetvények kezelése, illetve gyomirtó kezelés bármely kultúrában) szórással, porozással, vagy bármely magasságú légtérbe, de zárt fülkéjű permetezéssel, granulátum- kabinos gépben tartózkodva permetezéssel juttatják ki. Zárt kabinú, túlnyomásos, fülkeszűrős gépben tartózkodva a védőfelszerelések egy része (kesztyű, légzésvédő, kötény) mellőzhetők, csak a fülke elhagyásakor (pl. újratöltésnél) kell azokat viselni.

Ajánlott védőfelszerelés kombináció: PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 5-6-os típusú védőruha (pl.: WeePro) (+védőkötény), P2(OV) szűrőbetétes félálarc.

4. kisüzemi, házi kerti felhasználás: általában kis mennyiségű növényvédő szer, alkalomszerű felhasználása, azonban változatos módon történik a kezelés (gyümölcsféléket, szőlőt, zöldségféléket, dísznövényeket is kezelnek, sokszor egyszerre, vagy közvetlen egymás után). A kijuttatást általában azonos személy készíti elő és végzi el.

Ajánlott védőfelszerelés kombináció: PVC gumicsizma, PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű, 5-6-os típusú védőruha, vagy növényvédelmi munkaruha, FFP3 részecskeszűrő félálarc (szükség esetén, a kijuttatás módjától függően: + 3-as típusú védőszemüveg, + védőkalap).

Nézet:
Sorrend:
-35%
Raktárkészlet:
93 db
WeeCover overall (L)
WeeCover overall (L)
1 765 Ft (1 390 Ft+ÁFA/db) Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
1 143 Ft (900 Ft+ÁFA/db)